International Patient Center

Corona Virüsü Nedir? Nasıl Önlem Alınır?

Virüsten korunmak için en önemli önlem el yıkama, maske kullanımı ve şüpheli olan bölgelerden, insanlardan uzak durulmasıdır.

Wuhan ncov-2019 adıyla anılan yeni bir coronavirüs Çin’in Wuhan kentinde salgın bir hastalığa neden olmuştur. 2003 yılında 813 kişinin ölümüne neden olan SARS virüsü ve 2012 yılından beri 858 kişinin ölümüne neden olan MERS virüsü, ncov-2019 virüsü ile aynı aileden olup çok benzer özelliklere sahiptir. Hatta genetik yapısı % 10 öldürücülük oranına sahip SARS virüsü ile % 80 benzerlik göstermektedir.

Şu ana kadar 30 Ocak 2020 WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre dünya genelinde 7818 doğrulanmış vaka ve 170 ölüm vakası bulunmaktadır. Bu da bize virüsün %2,2 oranında ölümlere sebep olduğunu kardeşi MERS 7, SARS  ile kıyaslandığında daha düşük bir öldürücülük oranına sahiptir. Ancak virüsün çok kısa bir sürede vaka sayısı olarak hızlı artışı SARS ile kıyaslandığında daha hızlı bulaştığını göstermektedir.

Virüsün Wuhan bölgesinde canlı hayvan satışı yapan bir hayvan pazarında çalışanlar ve bu pazarı ziyaret edenlerde görülmesi nedeniyle hayvanlardan özellikle de yarasalardan bulaştığı düşünülmektedir. Virüs hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara solunum yolu ile kolay bir şekilde bulaşmaktadır.

Virüs vücuda girdikten sonra 1-14 gün arasında bir bekleme ve çoğalma fazı sonrası hastalık yapmaktadır. Virüsün bulaştığı kişiler 2 hafta semptom vermeden virüsü taşıyabilirler. Hastalık yüksek ateş, boğaz ağrısı, kırgınlık, burun akıntısı, bulantı, ishal …vb. gribal enfeksiyon belirtileri ile başlar ve çoğu zaman domuz gribi ve mevsimsel gripten ayrılamaz. Bu kadar tehlikeli olmasının nedeni solunum sıkıntısına, akciğerde zatürre enfeksiyonuna neden olması ve akciğer yetmezliği sonucu ölümlere yol açmasıdır.

Virüsten korunmak için en önemli önlem el yıkama, maske kullanımı ve şüpheli olan bölgelerden, insanlardan uzak durulmasıdır. Virüsün şu an için bir tedavisi ya da aşısı yoktur. Solunum sıkıntısı olan kişiler yoğun bakımda solunum cihazları ile desteklenmektedir. Akciğer enfeksiyonu olmayan hastalar destek tedavisi ve sıvı takviyesi ile takip edilmektedir. Hastalık daha çok bağışıklık sistemi zayıf çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyleri etkilemektedir.

Mail Gönderimi Başarılı oldu

x

Uzmanlarımıza Sorun

Talebinizle ilgili yardımcı olabilmemiz için lütfen formu doldurun.