Özellikle kış aylarında, hastalarımızın polikliniklere en sık başvuru nedeni olan öksürük, aslında hava yollarının temizlenmesinde ve korunmasında rol oynayan bir reflekstir. Akciğerlere gelen zararlı partiküllerin, fazla sekresyonların dışarı atılmasını sağlar.
Öksürük yakınması ile başvuran hastaları öksürüğün süresine göre iki gruba ayırıyoruz. Süresi sekiz haftadan daha az olanları akut öksürük, sekiz haftadan fazla olan öksürükleri kronik öksürük olarak değerlendiriyoruz.
Akut öksürükler sıklıkla kış aylarında hastalarımızın bize başvurduğu öksürükler grubunda. Genellikle sorumlusu üst solunum yolu enfeksiyonları ( ÜSYE ) ve nedenleri daha çok viral etkenlerdir. Bazı hastalarda öksürüğe boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik ve ateş yüksekliği eşlik edebilir. Öksürük genellikle başlangıçta kurudur, daha sonra balgamlı olabilir.
Bu grupta ÜSYE sonrası ortaya çıkan postenfeksiyöz öksürüklerden de söz etmeliyiz. Enfeksiyon sonrası solunum yollarının aşırı duyarlılığına bağlıdır. Tedavide inhale kortikosteroidler yararlı olmaktadır.
Bu hastalarda fizik muayene de normal ise ileri tetkike ihtiyaç duyulmamaktadır. Öksürük süresi sekiz haftadan kısa ise bu süreden daha fazla sürmüyorsa eşlik eden başka ciddi bir bulgu da yoksa antibiyotik kullanılmasını önermiyoruz. Hekim önerisiyle yakınmalara yönelik, dekonjestan dediğimiz, sekresyonları azaltacak ilaçlar, antihistaminikler kullanılabilir. Ağrı ve ateş varsa ateş düşürücü ve ağrı kesiciler tedaviye eklenmelidir. Ciddi ek hastalık olmadıkça genellikle kendiliğinden iyileşmektedir.
Burun akıntısı olan olgularda yine antibiyotiğe gerek duymuyoruz. Ancak 14 günden uzun sürmüşse hekim önerisine göre antibiyotik kullanılabilir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ( KOAH ), astım gibi ek hastalıklar varsa hastaneye yatış gerekebilir.
Bol sıvı alınmalıdır. Evde hazırlanmış bitki çayları rahatlatıcı olabilir.
C vitamininin ise bu süreçte yeri bulunmamaktadır. Hastalarımız bu dönemde C vitamini kullanmanın yararlı olabileceğini düşünerek C vitamini içeren ilaçlar kullanmaktalar. Ancak bir yararı ve etkisi gösterilememiştir.
Kronik öksürük nedenleri arasında sıklıkla sigara, KOAH, astım, mide içeriğinin yemek borusuna geri geldiği durumlar ( gastroözafajiyal reflü ), tüberküloz, akciğer kanseri ve akciğerin bazı ilerleyici hastalıkları sayılabilir. Uzun süren öksürüklerde nedeni belirlemek ve gerekli tedavi için mutlaka bir uzman hekime başvurulması gereklidir.
Öksürüğün yanındaki diğer rahatsızlıklara dikkat!
Öksürükle birlikte yüksek ateş, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kilo kaybı, kanlı balgam, genel durumda bozulma varsa hemen bir hekime başvurulması gerekir, bu hastalarda akciğer grafisi çekilmeli ve gerekirse ileri tetkikler yapılmalıdır.
Akciğer grafisi normal olan hastaları ÜSYE olarak değerlendiriyoruz Akciğer grafisinde patoloji görülürse buna yönelik ileri tetkik ve tedaviye geçilmektedir.
“Temiz hava ve burundan nefes almak önemli”
Kış döneminde gerek kirli hava gerekse kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmak enfeksiyon riskini arttır, bulunduğumuz yerin sık sık havalandırılması gerekir
Özellikle temiz hava çok önemli. Kirli havadaki partiküller öksürük refleksini uyandıran bir etken, yanı sıra solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı arttırmakta. Onun için temiz havalı ortamlarda bulunmamız gerekli. Kış aylarında kapalı ve kalabalık ve havalandırılması iyi olmayan ortamlardan kaçınmalıyız. Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için en etkili yöntem bulunduğumuz yerin iyi havalandırılmasını sağlamaktır. Evimizi ve iş yerlerimizi sık sık havalandırmalıyız. Özellikle kalabalık ortamlarda çok daha önemli. Özellikle KOAH, astım gibi kronik hatalıkları olan kişiler enfeksiyon riski nedeniyle daha özenli olmalılar.
Enfeksiyonların bulaşmasını önlemek için maske takmak faydalı olabilir. Hem odanın havasının temiz olmadığı için hem de ortamdaki kişilerin muhtemelen enfeksiyonlarından sakınmak için. Enfeksiyon olduğunu düşündüğümüz kişiler ile karşılaştığımız zaman özellikle eşlik eden hastalığı olan hastalarımız maske kullanabilirler.
Burnumuz soluk aldığımız havadaki zararlı partikülleri ve enfeksiyon ajanlarını tutma özelliğine sahiptir. Bu özelliği nedeniyle ağızdan değil burundan nefes almak sağlıklıdır.
Talebinizle ilgili yardımcı olabilmemiz için lütfen formu doldurun.