International Patient Center

Jinekolojik Onkoloji

Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Nedir?

Kadınlarda genital organlarda meydana gelen kanser türlerinin ve kanser öncüsü oluşumların iyileştirildiği tedavi dalına jinekolojik onkoloji cerrahi adı verilir. Jinekolojik onkoloji cerrahları uzun ve zorlu eğitimlerin ardından bu alanda uzmanlaşmış hekimlerdir. Son yıllarda gittikçe artan jinekolojik onkoloji vakalarının erken teşhisi, önlenmesi ve tedavisinde büyük rol oynarlar. Bunun yanı sıra tam teşekküllü bir jinekolojik onkoloji tedavisinde onkolog, patoloji uzmanı doktor, radyolog, onkoloji hemşiresi ve radyolog da tedavi ekibinde büyük önem taşır. Jinekolojik onkoloji hastalarının tanı ve tedavileri oldukça detaylı incelemeler ve tetkikler gerçekleştirilerek yapılır. Jinekolojik onkoloji cerrahisinde kadın sağlığını kadın dış genital organı vulvadan yumurtalıklara kadar detaylı olarak ele alır ve kanser tedavisini gerçekleştirir. Bu alandaki kanser türleri şu şekilde sıralanmıştır:
 

  • Vulva Kanseri: Bir dış genital kanser türü olan vulva kanseri, klitoris ve labiayı da kapsayann vajen girişini çevreleyen cildin kanseridir. Vulva kanserinin en büyük ve en yaygın nedeni HPV virüsüdür. Vulva kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak her kanser gibi en etkili çözüm hastalığın gelişimini önlemektir.
  • Endometriyum Kanseri: Endometriyum rahmin iç tabakasını her regl döneminde kaplayan ve gebelik gerçekleşmezse adet kanamasıyla beraber atılan yapıdır. Gebeliğin gerçekleşmesi durumunda embriyo bu yapıya tutunur. Menapoz sonrası ilerleyen yaşlarda bu yenilenme mekanizmasının da olmaması nedeniyle endometriyum kanseri daha sık görülür.Kadın üreme sisteminde en sık görülen kanser türlerinden biri endometriyum kanseridir.
  • Yumurtalık Kanseri: Uterusun her iki tarafında bulunan yumurtalıklar, yumurta üreten ve kadın üreme sisteminin temel iki kadın üreme hormonu olan östrojen ve progesteronu salgılayan üreme organlarıdır. Over yani yumurtalık kanserinin sebebi tam olarak bilinmemekle beraber en ölümcül jinekolojik kanserlerinden biridir.
  • Serviks (Rahim ağzı) Kanseri: Serviks kanseri rahmin vajinaya açılan ve doğum sırasında genişleyen kısmına verilen isimdir. Serviks kanserinin nedeni HPV virüsüdür ve düzenli kontrol ve tarama programlarıyla erkenden teşhis edilip önlenebilir.

Jinekolojik Onkoloji Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Jinekolojik onkoloji tedavisinde cerrahi müdahale,kemoterapi, brakiterapi ve ilaç tedavisi başta olmak üzere kullanılan pek çok tanı ve tedavi yöntemi mevcuttur. Bu tedavi yöntemleri şu şekilde açıklanabilir:
 

  • Brakiterapi: Dahili (internal) radyoterapi tedavisine verilen isim brakiterapidir. Brakiterapi uygulaması kanserli hücrelere doğrudan ışın verebilmek amacıyla vücudun içine küçük radyoaktivite kaynaklarının yerleştirilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Brakiterapi yönteminin en büyük avantajlarından biri küçük volümle en yüksek doz ışın verilirken sağlıklı dokuların korunmasına olanak sağlamasıdır.
  • Kolposkopi: Kolposkopi yöntemi ise bir tedavi yöntemi değil bir tanı ve görüntüleme şeklidir. Kolposkopi yöntemi rahim ağzı, vagen ve vulvanın yakından ve daha büyütülerek muayenesini sağlar. Kolposkop cihazı denilen ışıklı bir cihaz yoluyla rahim ağzında bulunan gözle görünmeyen başlangıç evresindeki kanserli dokudan biyopsi alınabilir. Bu sayede anormal yapıdaki hücrelerin tespiti yapılabilir ve erken teşhisle kanserli doku gelişmeden müdahale edilebilir.
  • Vuvektomi: Vuvektomi kadın dış genital organında (vulvada) meydana gelen kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Dış genital organlar alınabilir.
  • Kemoterapi ve Radyoterapi: Kemoterapi ilaçla kanser tedavisi anlamına gelir. Kanserli hücreleri etkileyen ve gelişimini önleyen bir tedavi türüdür. Radyoterapi ise kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bir radyolojik ışın yöntemidir. Kanserli dokunun zamanla yok olmasını sağlayan bir süreçtir.
     

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi jinekolojik kanser türlerinde de en önemli konu erken teşhis ve düzenli taramalardır. Düzenli olarak tarama testlerine girmeyi ve jinekolojik muayeneyi unutmayın.

Uzmanlarımıza Sorun

Talebinizle ilgili yardımcı olabilmemiz için lütfen formu doldurun.

Jinekolojik Onkoloji

Prof. Dr. Ceyhun NUMANOĞLU

Mail Gönderimi Başarılı oldu

x

Uzmanlarımıza Sorun

Talebinizle ilgili yardımcı olabilmemiz için lütfen formu doldurun.